Как да подготвим платно за рисуване?

Без значение дали сте начинаещ художник или опитен живописец, разбирането как правилно да подготвите платно е основна стъпка за създаването на въздействащи творби. Грундрането на платното го подготвя за нанасяне на боя, увеличавайки неговата издръжливост и гарантирайки, че вашето майсторско произведение ще устои на времето. В тази статия ще разгледаме значението на подготвянето на платно, необходимите материали и стъпка по стъпка инструкции за постигане на перфектно подготвена повърхност.

Значимостта на подготвяне на платно

Подготвянето на платно е от съществено значение по няколко причини. Първо, то създава бариера между боята и тъканта на платното, предотвратявайки боята да разрушава материята с времето. Второ, подготвянето изравнява текстурата на платното, осигурявайки по-гладка и последователна повърхност за вашите произведения. Този процес увеличава цветовата яркост и подобрява прилепването на боята, позволявайки ви да постигнете по-фини и динамични живописи. Платното се грундира задължително преди да се рисува на него, защото в противен случай боята ще попива в него и ще избие на гърба му.

Избор на правилната подготвка

Изборът на подходяща подготвка е ключов за постигането на желаните резултати. Най- често използваният метод е с готов грунд, който може да закупите от всеки магазин. Той съхне бързо, позволявайки ви да започнете да рисувате по-скоро.

Съществуват две основни рецепти за подготовка на платно за рисуване. Класическата е комбинация от лепило (туткал), винервайс и ленено масло, докато другата включва само винервайс и лепило C-200. Първият метод е изключително устойчив и се счита за най-добрия начин за грундиране на платното. Вторият е по-компромисен вариант, но все пак осигурява добра основа за рисуване.

Сред някои артисти се практикува директното намазване на платното с латекс, но това не е препоръчителна практика. Този метод може да доведе до напукване на повърхността на време, въпреки че съществуват различни видове латекс с еластични свойства. Все пак, за постигане на най-добрите резултати и дълготрайност на вашите творения, е по-добре да се придържате към класическата рецепта или компромисния вариант с винервайс и лепило C-200. Така вашите произведения ще се радват на стабилна и качествена основа, а вие ще можете да се наслаждавате на творческия си процес без притеснения.

Класически метод

Туткалът се разтваря, като една част туткал се смесва с четири части вода, използвайки „водна баня“ (поставяте туткала и водата в буркан, а после поставяте буркана в тенджера с вода и на котлона). Така туткалът се нагрява и разтваря във водата (миризмата е неприятна, тъй като това лепило е органично и се прави от кости на животни). С тази смес намазваме платното „на кръст“ – първо от ляво надясно, после отгоре надолу, за да запълним дупчиците. Препоръчително е това да се направи два пъти. Важно е платното предварително да е опънато на дървена подрамка.

След като туткалът е разтворен и намазан на платното, добавяме още две части вода и започваме да сипваме 8-9 части винервайс. Внимаваме да сипваме винервайса бавно и да не го бъркаме. След като добавим всичкото количество винервайс, оставяме сместа да постои около десетина минути и след това добавяме половин част ленено масло. Сега сместа се разбърква до получаването на хомогенна смес и грундът е готов. Отново го нанасяме „на кръст“ с помощта на широка бояджийска четка.

Целта на туткала е да предотврати попиването на боята от платното, и колкото повече туткал има в грунда, толкова по-бавно ще попива боята. Внимание обаче, ако се добави твърде много туткал, боята ще се разтеке прекалено много. Обратно, ако винервайсът е в голямо количество, той ще дърпа прекалено много боя. Вместо винервайс може да се използва и цинквайс, различието е само в цвета – цинквайсът е по-бял.

“Мързеливият грунд”


Едно по-лесно и компромисно решение също съществува, въпреки че не го препоръчвам, но може да свърши работа. Просто смесвате лепило C-200 с винервайс и вода. Разбърквате добре и така приготвената смес се нанася върху платното. Съотношението на съставките може да бъде по ваш избор, но важно е да не прекалявате с водата.

Правилната подготовка на платното за рисуване е от изключително значение. Тук ще видите различни методи за грундиране на платна.

За финал


Преди години, грундираните платна са скъпи и трудно достъпни, но днес се предлагат на много по-достъпни цени и с изобилие на пазара. Моят съвет е просто да поръчате ролка с грундирано платно, от която да си нарежете нужния размер и да го опънете на подрамка. По-добрият вариант е да поръчате вече готови, изпънати и грундирани платна. Това ще ви спести много време и нерви, а разликата в цената няма да бъде толкова голяма.

Вече знаете как да грундирате платно за рисуване. Надявам се, че статията е била полезна за вас. Успех!