Как се опъва платно за рисуване?

Въпреки наличието на обширен избор от готови, опънати и грундирани платна за рисуване, все още има художници, които предпочитат да ги опъват сами. Това им дава по-голям контрол върху процеса и крайния резултат. И така, нека се запознаем с основните тънкости при опъване на платно и на какво следва да обърнем внимание.

Какво е необходимо за да си опънете сами платното?

1.Платно – грундирано или не: За начало, имайте предвид какво платно искате да опънете. Можете да изберете американско платно, канавас или дори да рисувате на обикновен памучен плат, ако е достатъчно здрав. За улесняване на процеса, можете лесно да поръчате готови ролки от грундирано платно и да го режете на желания размер, за да го опънете на подрамка. Важно е да изберете платно, което отговаря на вашите изисквания и е подходящо за вашите творчески цели.

2.Подрамка – обикновена или клинова: Имате няколко варианта на разположение. Можете да изберете обикновена подрамка, но също така имате опцията да изберете рамка с клинова сглобка. Рамките с клинова сглобка предлагат допълнителни клинчета на всеки ъгъл, които може да бъдат леко забити с чук, ако платното се отпусне. Те са предпочитаният избор, тъй като осигуряват по-добра стабилност. Важно е да обърнете внимание на наклонността на профила на рамката от страната, където ще бъде опънато платното. Ако не се спазва тази наклонност, има риск рамката да се изобрази върху платното по време на рисуването. Това може да доведе до нежелани отражения на структурата на рамката върху платното.

3.Клещи за опъване на платно: Заедно с това, ще се нуждаете от специални клещи за опъване на платно. Имайте предвид, че използването на обикновени клещи може да не е най-подходящата идея. Специално проектираните клещи за опъване на платно са създадени така, че да захващат по-голяма част от платното и да осигуряват удобен опор при процеса на опъване. При тях се осигурява лесно връщане в началното им положение след употреба.

4.Такер: Ще ви е необходим и такер, с който да захващате платното за подрамката. Скобите за него трябва да са къси. С чук и гвоздеи няма как да стане, защото едната ръка държи клещите, които опъват платното, а с другата няма как да забивате пирони. Освен това скобите хващат по-голям участък и платното се изпъва равномерно.

Как се опъва платно за рисуване?

За начало, важно е платното да бъде по-голямо от подрамката. Например, ако рамката е 30 х 50 см, платното трябва да бъде минимум 36 х 56 см. Това се дължи на факта, че е необходим един сантиметър за ширината на подрамката и още два сантиметра, за да се захване от клещите. Така, на всяка страна са нужни по 3 см допълнителен материал.

Процесът на опъване на платното се извършва по принципа на британското знаме. Първо, го захващате по средата на дългите страни, след това по средата на късите страни и постепенно продължавате към ъглите. Ъгълчетата се загъват и фиксират с такери, след което излишният материал се изрязва с макетен нож. След като сте стартирали добре, процесът продължава лесно. В случай, че забележите деформация, можете да извадите първите 1-2 такера с клещи и отвертка и да започнете отново. Важно е да опънете платното здраво, за да не се отпусне по-късно, особено ако не използвате рамка с клинова сглобка. И последно, но не на последно място, винаги проверявайте нишките на платното да бъдат успоредни на страните на подрамката.

Опъването на платно за рисуване не е трудна задача. Нужни са само малко практика и търпение. В началото, препоръчвам да не изрязвате излишната част от платното, която ще остане да стърчи след като го опънете. Така, ако платното се отпусне в последствие, ще имате възможност да го доизпънете и да определите правилната степен на напрегнатост.