Лакиране на маслени картини: как и защо?

Лакирането на маслени картини е важна част от процеса на рисуване. Ако сте завършили маслена картина, ще забележите, че след като бъде завършена и изсъхнала, повърхността на картината не е съвсем равна. Има зони, които блестят, и други, които изглеждат доста скучни и матови.

Лакът се явява на сцената като вълшебен помощник, изравняващ и подобряващ естетическата привлекателност на творението. Но той изпълнява и ролята на защитник, предпазвайки картината от околната среда – праха, мръсотията и дима. Когато една картина е завършена с подвижен лак, тя може да бъде почистена чрез премахване на този слой и мръсотията от десетилетия или векове, която е била прикрепена към горния слой, може да бъде елиминирана, без да се повреди картината. 

Умението да лакира произведението си е съществена част от процеса за маслен художник. Процесът не е труден и носи множество ползи за крайния резултат – подобряване и защита на картина, която ще впечатлява и вдъхновява за дълго време.

Какво прави лакът?

Нанасянето на лак върху маслена картина помага в борбата с неравномерното изсъхване на слоевете боя. Тъй като някои пигменти за маслената боя съдържат повече масло от други, те могат да изсъхнат по-лъскави от други. Други пък съдържат по-малко масло и изсъхват с матово покритие. По-тъмните цветове са особено склонни да изсъхват и губят първоначалния си блясък. Лакът помага за изравняване на финалната боя в самия край за уеднаквяване на слоевете и различните цветове на боята.

В допълнение към естетическата употреба, това защитно покритие предлага прахоустойчиво и защитно крайно покритие за боядисването. Много лакове имат резистори за UV светлина, за да предпазят картините от избледняване при излагане на светлина. Повечето са акрилни, някои на базата на минерален спирт, а не на водна основа. Поради тази причина лакът винаги трябва да се използва в добре проветриво или за предпочитане на открито място след пълното изсъхване на картината.

Какъв лак да използвам и как?

Лаковете, използвани за маслена живопис, обикновено са акрилни и могат да се нанасят със спрей или четка. Използването на четка често може да доведе до неочаквани резултати, вариращи от неравномерно покритие до мехурчета по повърхността на картината и полепнали влакна и косми от самата четка. От тази гледна точка, използването на спрей лак, е по- добрата опция, защото равномерно и леко покрива повърхността на картината. 

Лакът може грубо да се раздели на пернаментен и временен. Перманентният лак , наричан още лак за картина, е точно както звучи: перманентен. Може да се нанася само след като картината изсъхне напълно, някъде от 2 месеца до две години в зависимост от дебелината на слоя маслена боя, положена върху платното. Проверете внимателно дали боята е добре изсъхнала, в противен случай е твърде вероятно при нанасяне на защитното покритие, маслените бои да се разтекат.

Временният лак , известен също като re-workable, временно възстановява цветовете и може да бъде преработен. Той е тънък и може да се нанася върху картината веднага щом изсъхне на допир. Защото този лак позволява на боята да продължи да изсъхва дълбоко, без да се напуква. 

Изборът на лак зависи от вашия стил на рисуване.

Последни мисли за лакирането на маслени картини

Лакирането на маслени картини е важна част от процеса на рисуване с маслени бои. Както за естетически, така и за защитни цели, този важен слой трябва да се нанася върху всяка картина, създадена от художника, след като изсъхне. Не забравяйте да изберете лак, който може да се преработва, за да може вашата картина винаги да бъде възстановена до окончателния си блясък.