Защо картината с маслени бои се напуква?

Всяка картина с маслени бои е уникална най – вече заради богата палитра от цветови комбинации и висококачествения релеф. Но тези цветове и текстури не траят вечно, тъй като маслените бои остаряват като хората. Най – честите проблеми са загуба на пигментация и напукване на горните слоеве.

Защо маслената ми картина се напуква?

Картината с маслени бои може да се напукана поради множество причини, включително твърде ранно лакиране, резки разлики в климата, UV лъчи и използването на нискокачествени продукти за маслена живопис, включително маслени бои, разредители и масла.

Твърде ранно лакиране:

Лакирането играе важна роля в защитата на маслената картина от прах и UV лъчи . Но може да бъде враг, ако лакирате маслената си картина твърде рано, по-рано означава преди пълното изсъхване . Пълното време за изсъхване на една маслена картина може да бъде от 6 до 12 месеца .

По-ранното лакиране често води до блокиране на пътя за окисляване на долните слоеве, които все още не са напълно изсъхнали. В резултат на това те започват да се плъзгат от първоначалните си позиции, което причинява напукване.

Климатични разлики:

Климатът не изглежда като приемлива причина, но наистина е основен проблем. Картините с маслени бои, поставени на неподходящи места , като например пред нагревател през зимата или под вентилатор, често изсъхват неравномерно .

Идеалната температура за маслени картини може да бъде 27 до 30 градуса по Целзий , но когато се опитваме да поддържаме тази температура чрез използване на излишна топлина или промяна на температурата може да причини напукване.

UV лъчи:

Ултравиолетовите лъчи, идващи от слънцето, също са непозната причина за напукване. Начинаещите обикновено се опитват да накарат маслените си картини да изсъхнат бързо. Те го поставят на слънце, за да получат бързи резултати, но след кратък период от време ултравиолетовите лъчи не само водят до напукване, но и засягат оригиналния блясък на маслените бои.

Използване на продукти с ниско качество:

В повечето случаи нискокачествените продукти са основната причина за напукване. Евтините маслени бои съдържат пигменти с ниско качество, които често не изсъхват равномерно. Използването на домакински продукти за спестяване на пари също води до напукване на маслените картини. Използването на множество различни марки чрез смесването им също е подобна причина.

Как да предпазим маслените картини от напукване?

Ако вашата маслена картина е по-стара от 5 години, тогава има повече шансове да започне да се чупи. Но също така е важно да знаете какви стъпки можете да предприемете, за да осигурите живот на вашата картина до 5 години.

За да предпазите маслената си картина от напукване, използвайте само продукти с добро качество. Само тези продукти са предназначени за конкретна цел. Използвайте ленено масло за разреждане на маслени бои и използвайте гесо за укрепване на повърхността за рисуване.

Или друго нещо, което може да помислите е да не нанасяте лака твърде рано. Това е защитен слой, но може да причини напукване в горния слой чрез изместване на позициите на долните слоеве.

Както описах по-рано, маслените картини често се напукват преди време поради внезапни промени в климата или неравномерни процеси на сушене. Не го поставяйте директно под слънчева светлина, където UV лъчите могат да причинят пукнатини след няколко месеца. Избягвайте да го поставяте директно под включен вентилатор или климатик, за да го оставите да изсъхне. От друга страна, бъдете търпеливи с времето за сушене и го поставете някъде между 27 и 30 градуса по Целзий.